Panduan Bisnes Homestay di Malaysia

Macam mana nak jadi Jutawan bisnes homestay

1. Lokasi strategik

Penginapan yang kita wajib berada di kawasan yang STRATEGIK. Lokasi tersebut merupakan kawasan tumpuan orang ramai, sama ada tempat itu mesti akan dikunjungi oleh ramai orang setiap minggu atau setiap kali musim cuti atau setidak-tidaknya setiap kali berlaku peristiwa tertentu.

Peristiwa apa? Contoh majlis konvokesyen. Pelajar akan membawa ahli keluarga untuk meraikan kejayaan setelah tamat pengajian. Konvokesyen antara saat yang amat dinantikan oleh pelajar dan ahli keluarga.

Maka homestay, sesuai untuk kawasan berdekatan dengan institusi pendidikan seperti universiti, kolej dan sekolah berasrama. Ibu bapa yang tinggal berjauhan dengan anak-anak, boleh datang dan menginap di homestay.

2. Media sosial

Gunakan media sosial. Gunakan laman web dan blog untuk mendapatkan pelanggan yang ingin menginap di homestay milik anda.

Wujudkan akaun khas untuk tujuan promosi bisnes homestay anda.

3. Tempahan dalam talian

Mudah untuk pelanggan mendapatkan maklumat dan melakukan tempahan secara dalam talian.

Kecanggihan teknologi seperti internet turut mendorong kepada perkembangan pengusahaan homestay.

Teknologi aplikasi dalam internet telah membantu pengusaha memasarkan homestay mereka serta membantu tetamu mencari homestay pilihan masing-masing. Anda boleh hubungi kami VNC Production jika ada sebarang pertanyaan. Contoh website booking online klik sini

4. Penuhi keperluan tetamu

Perkembangan industri pelancongan dan kemudahan mobiliti manusia semakin meningkat. Trend manusia yang suka mengenali kawasan-kawasan baru serta beraktiviti turut menggalakkan perkembangan perniagaan homestay.

Kemudahan melancong atau makan angin, menziarahi sanak saudara, mengadakan majlis seperti perkahwinan menyumbang kepada permintaan penginapan homestay.

Oleh itu pasaran dalam perniagaan homestay sentiasa ada. Apa yang perlu anda lakukan adalah cuba memenuhi kehendak dan keperluan tetamu anda.

Jangan lupa, kelebihan daripada mulut ke mulut. Perkhidmatan yang baik akan diceritakan kepada keluarga, rakan dan individu lain. Tak rugikan sediakan perkhidmatan yang terbaik untuk pelanggan anda. 

Apatah lagi penginapan yang mengikut SOP dan menjaga kebersihan yang tinggi.

Comments are closed.